3rd Pregnancy - New Experience

05:08




Some people told me me third pregnancy always be different from the two previous.
Betul ke? I was told by my friends the third one will always unique in its own way (told by someone with more than 3 kids).Fikir balik ada betulnya kot.. sebab my experience pon memang lain dari pregnant sebelom ni.

Ive detected my pregnancy on the 8 weeks. Memula tu memang rasa macam takut, nervous semua ada. Fikir nak kena get thru all the pregnancy symptoms tu yang malas.. bab badan mengembang (wlpn memang dah kembang), sakit-sakit badan, nak melayan nafsu makan.. dah yang paling takut bila dah tahu confirm nak kena bedah (c-zer) nak kena bius kat tulang belakang!! ouchhhh

 Well my 1st trimesters when well like usual, alhamdulillah nothing new. Nak kata mengidam makan masam pon tidak.. makan benda manis tu ada la. Nak kata mabuk-mabuk pon tidak jugak..

Tapi semua tu berubah bile 2nd trimester, i crave for benda-benda manis. Even nak minum air kosong pon loya, my drinks kena ada flavour skittt baru la sedap nak minum. Dah yang peliknya, i lost appetite nak makan. Seriously, kalau tanyer  or fikir nak masak/ makan apa confirm tak tahu nak jawap macam mana. Kalau before this i always habiskan my homecook grill salmon, kali ni makan separuh sahaja. Makan benda lain which is my fav pon xboleh nak habiskan. Pfftttt.. Rugi uols! 

Dan dugaan paling teruk masa bulan ramadhan, bukan nak cakap xlarat nak puasa.. puasa penuh okay alhamdulillah. Dalam tak lalu nak sahur , alhamdulillah dapat puasa penuh jugak.. thank you to my daily pregnancy supplement that keep me energetic. But i was attacked by eczema, tak cukup dengan itu skin allergic pon datang sekali gus! Nak cuci ayam/ikan dan worst kalau nak kopek udang .. punyer la merenyammmm orang utara kata. Buat kerja pakai glove okay.

Dari jari naik ke tangan..dari tangan naik ke muka..dari muka turun ke kaki.
My skin become very dry and redness. Macam-macam lotion dah pakai to soothing my skin. Pergi jumpa doctor, bila tengok berbadan dua terus cakap pembawakan budak..wuuhaaaa. Bukan seorg jer doctor cakap macam tu.. i meet 3 doctors, semua cakap macam tu. Doctors nak provide ubat pon limited due to high steriods. Even ubat tahan gatal (piriton) pon i can not consume as it make it even worst - walaupun sebelom ni makan piriton tu xder masalah pon.
  Sedih tau, muka merah-merah.. mata pon tak boleh nak buka sangat sebab mengelupas-lupas.. macam mana nak raya? Nak make-up pon jangan harap la boleh huhuhu.

My hand masa memula kena gatal-gatal.
Perkenalkan mommy diumur 60 kot.hahahaha See those redness atas kelopak mata.
My skin was all dry and super sensitive, nak pakai sabun pon tak boleh pakai sabun biasa. Sabun mandi kena tukar tu brand QV/Cetaphil. Cuci muka pon seminggu sekali, itu pon pakai sabun QV je. Good thing is mommy jenis tidak bermake up.. so xperlu la nak proper clean.
Cream? Pon 2 jenis sahaja yang boleh dipakai.. QV cream untuk kawasan kulit kering dah untuk gatal-gatal guna Herba Blend by Shaklee. Memang lega gatal-gatal bila pakai herba blend.

Image result for herba blend
Herba Blend memang sesuai untuk gatal-gatal.

QV bath oil yang digunakan..
Personally i prefer QV compare to Cetaphil. 

Dan dugaan yang tak pernah terfikir adalah kena demam panas yang berpanjangan just about 3 weeks before delivery. Demam yang pada mulanya ingat deman biasa sahaja mungkin sebab penat ke apa. Tetapi adalah sangat pelik la kan kalau demam yang mencecah 38-40degC.. makan ubat dia okay, cukup 6 jam dose ubat habis temperature pon naik balik. Bila dah melarat ke 2 hari, memang tak sedap hati la.. check dengan klinik biasa for denggi tapi result negative, tapi badan sangat lemah dah menggigil-gigil. So decided to go check dengan hospital. Doctor check on CTG for baby alhamdulillah semua normal. Tapi mungkin bila doctor check on temperature 39degC.. dengan muka yang merah-merah dah mengelupas terus dia suruh warded.

 Doctor amik darah bertiub-tiub to find our apa sebab demam panas sangat.. nak kata denggi, result negative. Nak kata SLE pon, alhamdulillah result negative jugak. I have low blood pressure- 49/68 okay dia punyer low. Memang record paling low sekali pernah tengok untuk diri sendiri.. tapi alhamdulillah takde la pening-pening/pitam. Nauzulillah. Memang dipantau rapi la oleh doctor & nurses. Bile mengigil tu, sampai biru la kuku. Selimut confirm la mintak extra. 4 hari 3 malam dapat percutian di hospital for viral fever. Baru la rasa bertapa bosannya duduk dihospital, selalu maximum pon 3 hari jer duduk hospital sebab bersalin. 

Fada.. ha ni memang muka bosan duduk hospital.
Tu muka dah pakai cream yer.. or else lagi menglupas.

Masa nak discharge doctor ask to take vitamin C to repair those skins and boost immune system. I said i took my own supplement Vita-C from shaklee  and doctor terus approved!
Hoyeahhh.. With no doubt.

This time punya pregnancy berat badan tak naik sangat pon. Asal naik jer.. dia hilang selera makan pastu turun. Naik balik kena demam, turun balik. 😑
Sampaikan last 2 check up doctor cakap baby mungkin tak sampai 3 kg bile lahir. Mommy macam cuak kejab sebab mommy prefer baby lahir lebih 3kg.. easy to handle specially bab nak mandikan. hahahah . Abang & kakak dia pon lahir 3.5kg. Lepas tu memang cuba balun la segala benda yang boleh dimakan..nak gain weight for the baby. Bila tak selera makan, minum ESP to keep me full.

And alhamdulillah, my son born on 4 Sept 2018 @ 8.10am with weight 3.45kg , and 53cm length.
😍





XoXo

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

My Insta